OPINION 007 - 071109-071202

Har du läst någon av Charlie Higsons böcker om den unge James Bond?
   Ja, och jag vill läsa fler (20) 15%
   Ja, men jag vill inte läsa fler (6) 5%
   Nej, men jag vill läsa någon av dem (22) 17%
   Nej, och jag vill inte läsa någon av dem (55) 42%
   Känner inte till Higsons böcker om den unge Bond (28) 21%

Totalt antal röster: 131


Kommentar:

När det meddelades att Charlie Higson skulle börja skriva en serie böcker om den unge James Bond var meningarna delade bland Bondfansen. Många var skeptiska. Det sågs som ett uppenbart sätt att locka Harry Potter-publiken, menade en del. Andra hävdade att Bond var en uppenbar vuxenkaraktär, som avsiktligt borde ha en dunkel bakgrund.

När den första boken, Silverfin (Silverfena) kom ut, fick den bättre recensioner än väntat och toppade brittiska ungdomsbokslistan.
I dagsläget har fyra av fem planerade titlar utkommit på engelska. De två första finns översatta till svenska, utgivna på Tidens förlag.

I den här omröstningen är läsekretsen ganska kallsinnig till Higsons Young Bond-serie. Endast 15% har läst en i serien och vill dessutom läsa fler. Ytterligare 5% har läst någon titel men vill inte alls läsa fler delar. 42% är direkt ointresserade av att alls läsa böckerna.

Det finns ofta ett inbyggt motstånd bland vuxna läsare mot att läsa böcker som är klassade som ungsomsböcker. Troligen spelar detta in här, liksom det faktum att många Bondfans helt enkelt inte vill läsa om Bond som tonåring. Han ska hellre vara vuxen, ha blivit agent 007 och röra sig i hemtama miljöer bland skurkar, casinon och kvinnor.

Tillbaka till Opinion 007-sidan


© Thomas Drugg, 2007.


[ Startsidan | Filmerna | Böckerna | Musiken | Filarkivet | Frågelådan | Kuriosa | Länkar ]