Under mangoträdet - Globetrottern James Bond

av J Svalberg

En närmare blick på de platser och miljöer vi fått se i Bondfilmerna genom åren, samt hur de kan ha betydelse för att skapa den särskilda Bond-stämningen.

Del 1 : Inledning

James Bond har blivit synonymt med det exotiska. Bond har varit på nästan alla världens kontinenter och har - på sitt eget speciella sätt - tagit vara på essensen från varje hörn. Detta med hjälp av fint foto, musikaliska klanger och mystiska miljöer, såväl spektakulärt som pittoreskt skildrade. Detta kan sägas vara betydande ingredienser i det många kallar Bondstämningen.
På de resor Bond gjort har det aldrig varit frågan om att göra djupdykningar ner i det lokala kulturlivet, antropologiska utforskningar eller rotande i det kulinariska - även om 007 ibland fått visa prov på sina kunskaper om vin - men å andra sidan har väl ingen haft krav på att Bondfilmerna bör vara dokumentärfilmer. Och lika bra är väl det.

Det tycks som att Västindien är den plats i världen vi mest förknippar med James Bond. Naturligtvis har den legendariska scenen med Ursula Andress som ur-Bondbruden Honey Rider, som kommer upp på stranden från havet - klädd endast i bikini, en kniv och ett knivbälte, och hållandes i en snäcka - i den första Bondfilmen Dr No, varit en stor förtjänst till denna breda uppfattning.
Från samma stund som publiken 1962 upplevde denna magiska scen så skulle detta avlägset exotiska hörn av världen att intimt förknippas med 007. Avlägset, därför att man inte får underskatta den påverkan scenen måste ha haft på 60-talets publik - detta var trots allt några år innan Concorde och charter blev kända begrepp, och överhuvudtaget hade få filmproduktioner lämnat inspelningsateljén för autentiska miljöer. (Inte ens den episka Spartacus från 1960 spelades in i Italien.)

Underneath the mango tree
"Underneath the mango tree..."

Men sedan då? Är Västindien den plats Bond besökt flest gånger? Och om inte, varför förknippar vi då fortfarande öar som Jamaica och Bahamas med James Bond, trots att många av oss inte var med på 60-talet?

Låt oss blicka tillbaka på serien och kika i Bonds resedagbok.

Del 1 : Inledning
Del 2 : Bonds resande under de olika decennierna

Del 3 : Reflektioner och teman

©2009 J Svalberg© J Svalberg, april 2009.
Publicerat på Agent007.nu med författarens tillstånd.


[ Startsidan | Filmerna | Böckerna | Musiken | Filarkivet | Frågelådan | Kuriosa | Länkar ]