OPINION 007 - 061211-27

Vem är din favorit som James Bond?
   Sean Connery (188) 39%
   George Lazenby (8) 2%
   Roger Moore (96) 20%
   Timothy Dalton (58) 12%
   Pierce Brosnan (51) 10%
   Daniel Craig (86) 18%

Totalt antal röster: 487


Kommentar:
Detta är nu tredje gången som Agent007.nu kör en omröstning om "favorit-Bond". Det är därför intressant att jämföra 2006 års resultat med resultaten från 2001 respektive 1998.

Sean Connery brukar alltid vinna sådana här omröstningar, så även denna gång. Connerys procentuella andel av rösterna brukar ligga kring 40% och gör det även denna gång, så hans förstaplats är tämligen stabil och har inte påverkats av Daniel Craigs succé i Casino Royale.

Roger Moore brukar bli tvåa i dessa omröstningar, och det blev han även nu. Men hans procentuella andel av rösterna har minskat drastiskt, från ca 30% till 20%. Han har alltså tappat en tredjedel av sina fans. Marginalen till trean i omröstningen är endast 10 röster.

Daniel Craig gör en stark debut i "favorit-Bond"-omröstningen och kapar genast åt sig hela 18% av rösterna, nästan en femtedel. Han blir trea.

Timothy Dalton blir fyra. han får 12% av rösterna, vilket är mera än han tidigare fått i dessa omröstningar. 2001 fick Dalton 7%.

Pierce Brosnan verkar vara den som har tappat mest till Daniel Craig. Medan Brosnan var regerande 007 fick han 18-19% av rösterna i dessa omröstningar. Nu ligger han på ca hälften, alltså 10%.
Men det är väldigt jämnt mellan Dalton och Brosnan. Marginalen är endast 7 röster.

Som vanligt hamnar George Lazenby sist i omröstningen. Han brukar få ca 2-3%, precis som förväntat.

Sammanfattningsvis så har det hänt saker i den vanligtvis ganska stabila Bond-opinionen i och med Craigs entré. Craig har tagit röster från främst Brosnan, men även från Moore. Samtidigt har Brosnans avgång som Bond gjort att han sjunkit tillbaka i opinionen och han har troligen tappat röster till både Craig och Dalton.
Craig har troligen möjligheter att på sikt även passera Moore och ta andraplatsen. Det får framtiden utvisa.

Tillbaka till Opinion 007-sidan


© Thomas Drugg, 2006.


[ Startsidan | Filmerna | Böckerna | Musiken | Filarkivet | Frågelådan | Kuriosa | Länkar ]